GROENE BLADGROENTEN EN OUDEREN!

GROENE BLADGROENTEN ZORGEN VOOR LANGZAMERE MENTALE ACHTERUITGANG!

Ouderen die dagelijks één of twee porties spinazie of kool eten, ervaren een langzamere mentale achteruitgang dan mensen die helemaal geen bladgroenten eten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Rush University Medical Center in Chicago, meldt Gezondheidsnet.

De onderzoekers bestuurden vijf jaar lang 950 ouderen met een gemiddelde leeftijd van 81 jaar. Zij benadrukken dat er nog vervolgonderzoek nodig, want er kan nog niet met zekerheid gezegd worden dat de groenten verantwoordelijk zijn voor betere hersenen.

Volgens hoofdonderzoeker Martha Clare Morris is vitamine K één van de belangrijke voedingstoffen in de bladgroenten die zorgt voor een langzamere mentale achteruitgang. Volgens Morris is echter niet mogelijk om met hulp van voeding te bepalen of vitamine K verantwoordelijk is voor het verband, want je kunt vitamine K niet los zien van andere gunstige voedingsstoffen.

Het verband bleef ook overeind na correctie voor factoren als geslacht, leeftijd, opleidingsniveau, roken, bewegen en het risico op Alzheimer. De onderzoekers zeggen dat ook in veel andere kleurrijke groenten en fruitstukken de gezonde voedingsstoffen zitten.

 

apr, 02, 2015

0